Assalamualaikum..

Selamat datang ke blog kami, "Ladang Biri-Biri Omak Den". Kami Haji Dean & Hajjah Nieza berasal dari Kuala Lumpur dan telah dikurniakan Allah s.w.t. cahaya mata seramai 5 orang. 1 Puteri & 4 Putera. Alhamdulillah..

Kami mengusahakan ternakan biri-biri dan kambing di dusun di Ulu Bendul, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Berdekatan dengan tempat mandi-manda Ulu Bendul. Jika anda pergi ke tempat rekreasi Ulu Bendul, sila singgah ke ladang kami.

Kami menternak biri-biri dan kambing jenis Damara, Long tail, Short tail, Barbados, Dopher, ferrer dan sebagainya. Ada diantara biri-biri ini yang kami jadikan baka selain dari untuk kegunaan aqiqah, qurban dan kenduri.

Monday, 3 June 2013

Jenguk Kebun hari Sabtu

Assalamualaikum..

Agak lama tak menjenguk ke blog Ladang Biri2 Omak Den. Sy pun agak bz sejak akhir2 ni. Tapi Alhamdulillah Allah swt sentiasa limpahkan rahmatnya melalui pelbagai cara dan gaya.

Biri2 sy semuanya sihat Alhamdulillah cuma tempoh hari ada masalah sedikit dengan baby biri2 yang baru lahir di mana tali pusatnya yang telah kering tu ada ulat. Begitu juga dengan seekor lembu induk jantan sy yang bengkak kakinya. Tapi semuanya telah diselesaikan dan semuanya kembali sihat normal.

Pada Sabtu yang lalu, kami pulang ke kebun Ulu Bendul menjenguk biri2 kami. Anak2 biri2 yang beranak dulu dah besar2. Dan ada dua ekor biri2 baru melahirkan anak yang comel. Masing2 melahirkan seekor anak. Sayangnya ada salah seekor dari biri2 ni melahirkan kembar. Tapi sayangnya kedua2 anak biri2 ni mati. Begini lah bila membela sesuatu yang bernyawa. Setiap yang hidup itu pasti mati.begitu juga kita. Kematian anak biri2emang tidak dapat dielakkan. Sy juga telah mengalaminya beberapa kali. Anak biri2 mati atas pelbagai faktor dan salah satu yang kerap berlaku ialah kerana tidak cukup bulan.

Secara keseluruhan, tidak ada banyak masalah berkenaan biri2. 5000 ekor Ikan talapia merah yang berada di kolam juga tidak memberi sebarang masalah. Seronok bila tengok anak ikan talapia yang dulunya kecil sangat, sekarang dah membesar menjadi anak ikan sebesar telapak tangan. Lagi beberapa bulan ikan talapia merah ni sedia untul di jual. Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli ikan talapia merah, boleh hubungi kami

3 comments:

  1. terbaeklah tuan hj..biri ado,ikan ado,lombu pun ado..mcm2 ado.hehe..nnti blehla den singgah kt ulu bendul tu yo.slalu jgak lalu ulu bendul tu.kono plak time jln sosak,bleh tnangkn fikiran tgok biri tu.haha..

    thniah utk klhiran baru..biri ni jrg ado mslh brkaitan klahiran..tp mgkin sbb klahiran kombar kot xtaula.den xponah lae dapek kombar sumo single..Alhamdulillah bru sekor yg mati dr sumo klahiran stakat ni..trbaikla..:-)

    ReplyDelete
  2. Salam.. Alhamdulillah semua rezeki dari Allah. InysaAllah, ada rezeki kita jumpa di Ulu Bendul..

    ReplyDelete
  3. Salam.. Alhamdulillah semua rezeki dari Allah. InysaAllah, ada rezeki kita jumpa di Ulu Bendul..

    ReplyDelete